Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
logo
Hustopečská mandlárna

Jít zpět | 3.01.2018 (08:52)

Hustopečská mandlárna s.r.o. je rodinný podnik vyrábějící v první řadě produkty, v nichž se snoubí nevšední chuť a vůně mandlí a nejedna kapka kvalitního alkoholu. Jako první jsme vyráběli Hustopečskou mandlovici, skladbu produktů však rozšiřujeme a tak dnes stojíme i za dalšími kvalitními výrobky, které potěší nejednoho gourmeta.portfolio

Náš příběh

Kdyby nebylo jediných mandloňových sadů střední Evropy, které se hrdě rozprostírají na svazích jihomoravských Hustopečí, nebylo by ani Hustopečské mandlárny. Krása, neobvyklost a dlouhá staletí stará historie těchto sadů  -  to byly podle Kateřiny Kopové, zakladatelky společnosti, hodnoty, které si zasloužily být šířeny i mimo město Hustopeče. Dlouhá léta si byla Kateřina vědoma nejen unikátnosti mandloňových sadů, ale i existence výborného hustopečského destilátu, o jehož specifickou chuť se právě mandle postaraly. Pracovní zvraty jakoby šly novému osudu naproti a urychlily cestu za legalizací Hustopečské mandlovice, šíření slávy sadů i celého města.

Aby náš záměr nebylo tak jednoduché zrealizovat, Hustopečská mandlárna se chtěla ze skořápky vyklubat na podzim roku 2012, kdy propukla ona nešťastná metanolová aféra. V době prohibice začne v oblasti tvrdého alkoholu podnikat jen blázen anebo Moravák. Na legalizaci oblíbeného alkoholického nápoje, který se v Hustopečích pije z domácích zdrojů už více jak 15 let, si naše společnost nemohla naplánovat lepší dobu.  Zpočátku bláznovsky se jevící nápad však velice brzy poukázal na to, že se lidé více zajímají o složení alkoholu, který konzumují a dokáží ocenit jeho kvalitu. Hustopečskou mandlovici s kolkem přes hrdlo si tak najednou začali rádi odvážet jako vzpomínku na město Hustopeče nejen turisté, ale s radostí Hustopečskou mandlovicí začali obdarovávat své přátele také hustopečští obyvatelé.

Jsme pyšni, že Hustopečská mandlovice, kterou pečlivě připravujeme podle originální receptury bývalého správce mandloňových sadů Rudolfa Poslušného, dnes patří mezi velmi oblíbené regionální alkoholické nápoje, které lze na jižní Moravě ochutnat. 

Historie mandloňových sadů

Mandloňové sady v Hustopečích jsou jedinečnou raritou na území celé České republiky. Historie pěstování mandloní na našem území sahá do 17. století. V době největšího rozmachu kolem roku 1960 rostlo v Hustopečích více jak 50 tisíc mandloní na 185 hektarech.

Mandle byly pěstovány pro gastronomické účely a produkty vysoké kvality. Pěstování mandloní se však stávalo neekonomickým, a tak došlo k postupnému zmenšování sadů. Po listopadu 1989 přestal být o úrodu zájem úplně.

K záchraně mandloňových sadů přispěly v roce 2010 finance z evropských dotačních titulů. Dnes město Hustopeče spravuje dva mandloňové sady, které čítají 850 vzrostlých stromů, a jeden nově vysazený sad. Atraktivitu a zájem turistů o mandloně zvýšila nově vybudovaná rozhledna stojící na okraji mandloňového sadu na Hustopečském starém vrchu.